A megtérülés mindig az előzetes kalkuláción múlik

Aki rendezett már bármilyen eseményt, legyen szó szülinapról, koncertről, vagy akár csak egy vacsoráról, az pontosan tudja, hogy akkor tud pontosan számolni a szükségletekkel, hogyha tudja, hogy hány emberre számíthat. Ez fogja meghatározni, hogy az egyes résztvevőknek mi, mennyibe fog kerülni. Nagyon nem mindegy, hogy hány főre kell számolni, kinek milyen speciális igényei vannak, milyen helyszínről beszélünk, milyen körülmények vannak, amik bonyolíthatják az eseményt, és esetleg növelhetik a költségét ezáltal.

Nagyon hasonló a helyzet, hogyha a napelemes rendszerek telepítéséről van szó. Mint minden beruházás esetén, a sikere és megtérülése ennek is azon múlik, hogy mennyire voltunk precízek a tervezési időszakban. Pontosan felmértünk minden befolyásoló körülményt, ami meghatározza az árat?

Első lépésként nagyon hasznos lehet, egy napelem kalkulátor, ami néhány bemeneti paraméter segítségével jó becslést adhat arról, hogy mekkora rendszerre volna szükség az adott épületen, illetve, hogy ennek a nyers költségei mennyibe kerülnének. Ez általában kiindulási alapnak rendkívül jó, hiszen általában annyira van hozzá szükség, hogy megnézzük vagy megsaccoljuk a háztartás vagy üzem éves fogyasztását. Ennek alapján gyakorlatilag kiszámítható, hogy mekkora és milyen napelemes rendszerre van szükség. Ehhez jönnek hozzá még az olyan egyéb kapcsolódó költségek, amik a ház állapotától és tájolásától függenek, na meg persze attól, hogy mit szeretnénk átkötni villamos üzemre a napelem ingyen árama végett.

Például egyáltalán nem mindegy, hogy a ház milyen tájolással rendelkezik. A napsütéses órák száma miatt nagyon fontos, hogy a lehető legtöbbet érje direktben a napsugárzás a cellákat, tehát hogyha ennek nem megfelelő a rendszer, akkor valamilyen más, alternatív tartórendszert kell kitalálni, amire a napelem felszerelhető. Ez akár a kert végében is lehet, vagy valamelyik melléképületen, például egy garázson.

Hasonlóan lényeges, hogy a tetőszerkezet milyen állapotban van és hogy milyen dőlésszöggel rendelkezik. Egyrészről evidens, hogy a rákerülő plusz terhet el kell bírnia stabilan és megbízhatóan, amit valamilyen formában tudni kell rögzíteni rá. Ha ezzel probléma akad, akkor bizony a napelem kalkulátor értékeinél jóval mélyebben a zsebünkbe kellhet nyúlni. Ha pedig a dőlésszöggel van gond, azt egy megfelelő tartószerkezettel viszonylag egyszerűen lehet korrigálni, bár valószínűleg ez is növelni fogja a beruházás költségigényét.

Ha pedig egy ilyen korszerűsítés alkalmával kedvet kapunk ahhoz is, hogy minden más rendszert is ezzel együtt fejlesszünk, vagy annak érdekében, hogy a napelem ára minél hamarabb megtérüljön, amit csak lehet villamos üzeművé teszünk, akkor azzal is kemény forintokkal kell számolnunk. De azt hiszem, hogy egy ilyen nemes cél esetében, ami nem csak a mi életünket könnyíti meg hosszútávon, hanem a környezetet is kevésbé terheli, érdemes ezt a néhány plusz forintot bevállalni, elvégre is hosszabb távon nézve a dolgot ez egy jövedelmező befektetés.