Időben érdemes elkezdeni készülni a cégalapításra

Még ha most nem is annyira jövedelmező rendezvényszervező céget indítani, én mégis ezzel szeretnék foglalkozni. Persze, nyilván nem most rögtön és azonnal, hiszen én sem vagyok teljesen hülye. De ha egyszer végre túllendülünk ezen az őrületen és visszaáll az élet a normál kerékvágásba, akkor újra lesznek olyan fesztiválok, esküvők, bálok és mindenféle rendezvény, amit meg kell szervezni én pedig majd ott leszek és állok elébe, mert ezzel szeretnék foglalkozni az elkövetkezendő években.

Annak, ha az ember magánvállalkozó, vannak bizonyos jogi keretei, a hogyanra és mikéntre vonatkozólag. Azt, hogy valaki az egyéni vagy társas vállalkozási formák melyikét választja, mikor belevág egy ilyen kalandba, alaposan meg kell fontolni. Bizonyos esetekben ugyanis, mint például a kft-nél kezdőtőkére van szükség. A bt. esetében pedig a beltagok teljes vagyonukkal felelősek a cég ügyleteiért, tehát ha valami borul, akkor ők fizetnek keményen. Szóval mindenképpen érdemes felkeresni egy szakértőt, vagy jól utánaolvasni, hogy mégis melyik a számunkra leginkább ideálisnak mondható vállalkozási forma. Én is pont ezt teszem, hogyha egyszer majd véget ér ez a cirkusz belevághassak a saját bizniszembe.

A cégalapítási procedúráról, azon belül pedig a bt. alapításról sok hasznos információhoz lehet jutni a https://topcegalapitas.eu/bt-alapitas/ oldalon. A TopCégalapítás egy olyan vállalkozás, ahol ügyvédek és szakértők abban segítenek, hogy létre tudjuk hozni azt a céget, amit elképzeltünk magunknak. Érdemes azonban hozzájuk is jól felkészülten érkezni, hogy a helyszíni egy órás konzultáció során tényleg azok a kérdések kerüljenek elő, amikre másutt nem kaphatunk választ.

Ebben a felkészülésben sokat segít a gyakori kérdések lapfül, ahol a legtöbbet előforduló kérdéseket szedték össze az oldal szerkesztői. Ilyen például az az egyszerű és alapvető kérdés, hogy milyen ügymenettel zajlik maga a bt. alapítás? Először is be kell jelentkezni a TopCégalapításhoz, egyébként ezen a linken (https://topcegalapitas.eu/bt-alapitas/) is meglehet tenni mindezt. A bejelentkezést követően kapunk egy kitöltendő nyomtatványt, ami alapján a cégnél majd elő tudják készíteni a szükséges dokumentumokat. Mi bemegyünk aláírni és esetlegesen konzultálni a felmerülő kérdésekről. Majd az ügyvédi ellenjegyzést követően továbbmennek a papírjaink a cégbíróságra, ahol általában 2-3 munkanapon belül megtörténik a cég bejegyzése.

Egy másik fontos kérdés, hogy mik a bt. alapítás feltételei, vagy hogy mi kell pontosan a bt. alapításhoz? Természetesen szükséges lesz a szokásos személyes okmányokra, mint a személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya. Ha épp valami gond lenne a személyivel, az útlevél is tökéletesen megteszi. Ami viszont ennél kicsit lényegesebb és talán kevésbé evidens, hogy a bt. képviseletében álló személy nem lehet sem elítélt (tehát legyen büntetlen), és nem szerepelhet a NAV feketelistán, tehát nem lehet adóregisztrációban gátolva. A kezdőtőke szempontjából itt nincsenek milliós keretek, a lényeg, hogy a beltagnak és a kültagnak is legalább ezer forintot kell megadnia.

Szintén gyakori kérdés lehet, ha sürget az idő, hogy mikor lehet bankszámlát nyitnia a bt-nek, valamint ehhez kapcsolódóan, hogy mikor lehet számlázni. Először is, bankszámlát a cégbíróságon történő bejegyzést követő 8 napon belül van erre lehetőség. Számlázni pedig onnantól van lehetőség, amikortól van a cégnek adószáma. Ez pedig értelemszerűen a cégbírósági bejegyzést követően él, tehát ezt követően van lehetőség a számlázásra. Összességében tehát, ha nagyon szeretnénk sürgetni és szerencsénk is van, akkor akár már egy hét alatt bt-t tudunk alapítani, bankszámlát nyitni és számlázni. Nagyjából ez az a 21. századi tempó, amit mindenhol el lehetne várni.