Egy rendezvényhelyszínnek is jól jönnek a napelemek

Az egyetemi éveim alatt rengeteg szórakozóhelyen megfordultam. Sok bulit szervezett a HÖK, és általában mindig más helyre tették az eseményt. Van olyan szórakozóhely, ami azóta már meg is szűnt, ez a PRLMNT a Nyugatinál, most már burgerező van ott. Szóval bőven van tapasztalatom a szórakozóhelyeket illetően, és szerencsére mindig valami igényes helyet választottak.

De van egy hely, amit az egyik kedves barátnőm üzemeltet. Anna egyébként rendezvényszervezéssel foglalkozik, így nagy álma volt, hogy legyen egy saját helye, ne pedig folyton más helyszíneket mutogasson másoknak. Azt mondta, hogy azóta sokkal hatékonyabbnak is érzi a munkáját, hiszen érdeke, hogy az ő helyszínét válasszák. Egyfelől nyilván anyagi szempontból is, de lelkileg is jó érzés neki.

Nagy gondot fordított a helyszínre, olyannak alakítatta át, hogy minden eseményre megfelelő legyen. A környezet is nagyon szép, egy könnyen megközelíthető erdő széli épület, nagyon szép. Van lehetőség például tűzrakásra is. Sokan választják ezt a helyszínt.

Részben emiatt is döntött úgy, hogy felújításba kezd, pontosabban korszerűsítésbe, így emiatt egy napelemes pályázat után nézett. Így talált rá például a napelempalyazatok.hu weboldalára is.

A honlap címéhez hűen valóban napelemes pályázatok bemutatásáról olvasott, és rájött, hogy több lehetősége is van.

Ugyanis létezik vállalkozásoknak szóló pályázat, de olyan lehetőség is van, amit magánszemélyek számára érhető el. Így arra jutott, hogy ha esetleg a vállalkozásával nem kapna támogatást, akkor megpróbálja magánszemélyként.

Mindenképpen szeretné a napelemeket, így minden lehetőséget igyekszik megragadni, hiszen ez egy nagyon drága beruházás, ami igaz, hogy idővel megtérül, de először valahogy csak ki kell fizetni.

A napelemes pályázat, ami a vállalkozások számára jött létre, közép-magyarországi régióban vehető igénybe, ami számára ebből a szempontból tökéletes, úgyhogy az első feltételnek már meg is felelt. Ez tulajdonképpen nem csupán egy sima, egyszerű támogatás, hanem egy kombinált lehetőség. Ez azt jelenti, hogy két részből áll a dolog: van egy támogatás része, ami vissza nem térítendő, az elnyerhető összeg pedig másfél és ötvenmillió forint között van. A másik része egy hitel, melynek keretösszege szintén ebben a sávban mozog. A kettő együttesen egy konstrukció.

A másik opció, ha ez valamilyen oknál fogva nem jönne össze, ahogyan már említettem is, magánszemélyeknek szól. Ez is egy hitel lehetőség, aminek a kamatozása a lehető legkedvezőbb, egészen pontosan 0%. Itt mindenképpen szükséges némi önerő felmutatása, ami 10%-ot jelent. A felvehető legkisebb összeg félmillió forint, míg a legnagyobb tízmillió. Ahogy Anna számolgatta, a tízmillió bőven fedezné a költségeit. Bár természetesen neki sokkal kedvezőbb lenne a vállalkozások számára szóló hitel, hiszen annak van olyan része, amit egyáltalán nem kell visszafizetni, így értelemszerű, hogy számára anyagilag az lenne az ideális lehetőség.

Viszont azt fontos megjegyezni, hogy mind a két „napelemes pályázat” felhasználási lehetősége nem csak napelemekre korlátozódik, hanem minden olyan fejlesztésre és korszerűsítésre, ami az ingatlan energiahatékonyságát növeli. Tehát, mind a támogatás, mind a hitel összegét fel lehet használni a napelemek mellett például ablakcserére, de napkollektorokra is.

A már említett weboldal egy olyan céghez tartozik, akik napelemes rendszerekkel foglalkoznak, így Anna kért is tőlük egy árajánlatot, amihez egy űrlapot töltött ki a honlapon. Ez egyébként egy nagyon rövid űrlap, nem kell megadni semmi extra adatot.