Rendezvényhelyszín, ami halad a korral

Rendezvényszervezőként nagyon nagy figyelmet fordítok a különböző rendezvényhelyszínek kiválasztására, mert minden rendezvény alapja maga a helyszín, ahol megrendezésre kerül az esemény. Lehet a dekoráció gyönyörű és a kiszolgálás fantasztikus, ha az adott rendezvénynek otthont adó terem vagy épület egyszerűen nem felel meg a célnak. Mindig az esemény jellege alapján kell eldönteni, hogy milyen helyszínek jöhetnek szóba egyáltalán. Értelemszerűen egy nagyszabású konferenciát nem lehet olyan helyen megtartani, ami tökéletes egy kisebb könyvbemutató számára. Sokaknak unalmasnak tűnhet, hogy egy nap rengeteg termet, galériát, épületet járok végig és kritikus szemmel akár órákig nézegetem a hely adottságait, de én nagyon szeretem ezt a folyamatot, mert mindig hatalmas öröm rátalálni a tökéletes helyszínre. Szerencsére ezzel így vannak a munkatársaim is, úgyhogy szuper csapatot alkotunk és minden rendezvénnyel megbirkózunk.

Így volt ez múlt hónapban is, amikor egy multicég bízott meg bennünket, hogy szervezzük meg az innovációról és környezetvédelmi fejlesztéseikről szóló konferenciát. Mivel extrán sok résztvevővel kellett számolnunk, az eddig jól bevált helyszíneink sajnos nem jöhettek szóba. Ahogy a csapattal ötleteltünk a lehetséges helyszíneken, felmerült, hogy legyen a konferencia témájához passzoló a helyszín is, úgyhogy ne érjük be kevesebbel, keressünk egy olyan termet vagy épületet, ahol megvalósult a környezetvédelem és a modern technológia használata. Ez nem volt egyszerű feladat, mert már az sem egyértelmű, hogy mi számít innovatívnak, de végül a napelemeket kötöttük ki, mint feltétel.

napelemrendszer.info/napelem-arak.html

Egyre több cég és irodaház vált napelemekre most már; egyrészt, mert – bár hatalmas beruházás – anyagilag rendkívül kedvező hosszútávon, valamint nagyon jól mutat a cég arculatában, hogy a környezet védelme fontos szempont náluk, ezért az energiát is környezetbarát módon állítják elő. Egy évtized alatt visszahozza a napelemes rendszer az árát és onnantól már csak hasznot termel a cégnek. Úgy értem a haszon szót, hogy ellátja az épület áramigényét a napelem és nem kell a szolgáltatónak fizetni; pluszban nem érdemes áramot termeltetni a napelemmel, mert tárolni igencsak nehézkes, a szolgáltató pedig a piaci ár alatt fizet a feleslegért. De persze egy napelemnek nem is ez az elsődleges célja, hogy meggazdagodjon belőle a tulajdonos. Családi vagy társasházakra is megéri napelemeket szereltetni, de egy hatalmas cég irodaházára nem is kérdés, hogy jó döntés.

Ezeken gondolkoztunk, miközben lehetséges helyszíneken törtük a fejünket. Nem igazán tudtunk tágas, napelemmel felszerelt, konferenciára alkalmas épületet mondani, de nem adtuk fel a keresést. Végül egy üres raktárépületre esett a választásunk, amit nem régiben alakítottak át és újítottak fel, napelemek kerültek a tetőre és egyéb innovatív megoldásokat is bevetettek az épületen belül. Amikor megmutattuk a megrendelőnek, hogy mi erre a helyszínre gondoltunk, elismerő szavakat és szabad kezet kaptunk a további szervezésben, annyira lenyűgözte a céget az ötletes megoldásunk, hogy maga a helyszín is illeszkedjen a konferencia témájához. Az apró részletek előkészítése során is szem előtt tartottuk ezt az elvet, így lebomló, papír szívószálak, fa evőeszközök és tányérok és üveges ásványvizek voltak a konferencián.

A konferencia egyik témája a megújuló energia volt, kiemelten a napelemek voltak a főszerepben. A cég fontolgatja, hogy az irodaházát is korszerűsíti és napelemekkel fedezi az áramszükségletét, de még nem határozta el magát a vezetés. Rengeteg érdekességet megtudtam a napelemekről; bár nekem nem volt nehéz újat mondani ilyen téren, mert egyelőre sajnos nem ismerkedtem meg testközelből a napelemes rendszerekkel. Még nem volt lehetőségem belevágni egy ilyen hatalmas beruházásba, de egyre szimpatikusabb az ötlet. A legnagyobb kihívást – talán annyira nem meglepő módon – a napelemes rendszerek ára jelenti, hiszen nem olcsó mulatság beszerezni egyet. Sok tényezőtől függ, hogy összességében mennyibe kerül egy napelem, de az biztos, hogy aki mindenből a legolcsóbbat keresi és nem hajlandó beruházni egy minőségi termékre, az nem fog jól járni hosszú távon. A napelemrendszer.info/napelem-arak.html honlapon alaposan utána olvastam a napelemeknek, egyelőre csak tájékozódási céllal. De tetszik az a lehetőség, hogy visszahívást kérhetek, így a cég munkatársai felveszik velem a kapcsolatot és feltehetem nekik a kérdéseimet. Lehet, hogy hamarosan élek ezzel a lehetőséggel, legalább minden apró részlettel tisztában leszek, mielőtt elhatározom magam a napelemes rendszer mellett.

Ha úgy döntenék, hogy belevágok a napelem projektbe, először egy árajánlatot kellene kérnem. A ház mérete, állapota, áramigénye alapján kiszámolná nekem a cég, hogy nagyjából mekkora összeget jelentene nekem a napelemek telepítése. Az árajánlat alapján meggondolnám, hogy ilyen feltételek mellett belevágok-e a telepítésbe, vagy inkább gyűjtögetek még egy kicsit. Azt kell mondjam, a fizetéseket és a napelem árakat figyelembe véve ítéletnapig gyűjtögethetnék, akkor sem gyűlne össze a szükséges összeg; ám ez nem zárja ki, hogy napelemeket vegyek. Rengeteg támogatás és kamatmentes hitel elérhető ugyanis, ha valaki ilyesmire adja a fejét. Különböző összegek és támogatási formák állnak rendelkezésre, akár vállalkozó az ember, akár magánszemély. Ha az árajánlat elnyerte a tetszésemet, akkor helyszíni szemlére kerül sor, melynek során a napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cég munkatársai szemrevételezik a házat, a tető lejtését, hogy merről süti a nap, elbírja-e a napelemeket, alkalmas-e egyáltalán arra, hogy egy napelemes rendszer legyen telepítve. Ha minden feltétel adott, megkezdődhet a hosszadalmas papírmunka, amibe könnyű beleunni és belegabalyodni, de szerencsére az emberek tapasztalatai alapján a telepítést végző cég szakértői segítséget nyújt a nyomtatványok tengerében. Az egész folyamatnak ez a leghosszabb szakasza; hosszabb, mint az előkészületek és a telepítés együttvéve. Ha minden nyomtatvány ki van töltve, akkor sor kerülhet a napelemek felszerelésére. Ezt állítólag egyetlen nap alatt megcsinálják a szakemberek, korra reggeltől késő délutánig elkészülnek mindennel.

Ez nagyon biztatóan hangzik, már látom is magam előtt, ahogy a szakemberek távozása után büszkén kiállok a ház elé és nézem a működő napelemeket. A helyzet azonban árnyaltabb egy picit ennél, mert a felszerelés után ugyan ott vannak fizikailag a napelemek a tetőn, de az áramszolgáltató munkatársának hitelesítenie kell az egész rendszert. Ha ez megvan, akkor a napelem bekapcsolásra kerül a szolgáltató hálózatába, amire azért van szükség, mert a borús napokon és éjszakánként nem tud áramot termelni a napelem, de a háztartásnak akkor is szüksége lenne rá. Ezért praktikus megoldás, hogy a szolgáltatótól kipótoljuk a hiányzó árammennyiséget, ő pedig átveszi tőlünk a felesleget. Tehát összességében nulla forintos számlával jövünk ki a dologból, de nem vagyunk teljesen önellátók.

Nagyon tanulságos volt számunkra ez a konferencia: megbirkóztunk a helyszínkeresés bonyolult kihívásával, örömet okoztunk a megrendelőnek és hiba nélkül lehoztuk az egész eseményt és még tanultunk is rengeteget a napelemes rendszerekről. Ezért is szeretem ezt a munkát, mert mindig kapok valami pluszt egy-egy esemény megszervezése közben.