Az érettségi találkozón fény derült a volt osztálytársam függőségére

Idén volt éppen 10 éve, hogy befejeztem a középiskolát. A mi évfolyamunk eléggé összetartó volt, hiába voltunk 4 osztályba felosztva, és nagyon sok időt töltöttünk együtt az évfolyamtársaimmal. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy nem osztálytalálkozót, hanem évfolyam találkozót szervezünk. Ez viszont összetettebb munka volt, ugyanis minden osztályban voltunk minimum harmincan, és még néhány tanárt is meg szerettünk volna hívni.

Első lépésként megtaláltuk és lefoglaltuk a tökéletes helyszínt, amely be tudott fogadni ennyi embert. Ezek után kitaláltuk a menüt és összeírtuk, hogy milyen italok legyenek felszolgálva. Mivel mindenki kivette a részét a szervezésből, és anyagilag is sokan támogatták az esemény létrejöttét, maradt keretünk még dekorációk beszerzésére is. Sajnos nem mindenki tudott eljönni, de így is emlékezetes maradt a találkozó, főleg mivel a legtöbben évek óta nem láttuk egymást.

Részem volt egy nagyon érdekes beszélgetésben is. Az egyik volt osztálytársammal, Lacival az érettségi bankettünk óta csak egyszer találkoztam, így nagyon örültem neki, hogy végre tudunk beszélgetni. Nagyon sokat mesélt az elmúlt 10 évéről, azt is megemlítve, hogy néhány évig súlyos gondokkal küzdött. Nem akartam túl sokat faggatni a problémái jellegéről, de feltűnt, hogy bár igazán finom borokat rendeltünk az évfolyam találkozóra, Laci egyáltalán nem nyúlt hozzájuk. Végül is nem kellett nekem rákérdeznem, hanem ő maga mondta el, hogy alkoholizmussal küzdött.

Nem tudom milyen élethelyzet volt az, ami őt az alkoholfüggőséghez vezette, de nagyon örülök neki, hogy sikerült leküzdenie a betegséget, ráadásul láthatóan igen hatékonyan. Amikor iskolába jártunk, ő már akkor is szeretett néha iszogatni a barátokkal, de nem gondoltam hajlamosnak az alkoholizmusra. Felvilágosított, hogy az alkohol nem válogat, és még a látszólag legkiegyensúlyozottabb embereket is le tudja dönteni a lábáról.

Az ő esetében ez úgy kezdődött, hogy munka után hazaérve mindig megivott egy-két felest lazításként. Ez a szokása odáig vezetett, hogy nem csak munka után, hanem már munkába menetel előtt, reggelenként is lecsúszott neki egy kis pohárral. Hamarosan már a munkahelyén is észrevették, hogy egyre türelmetlenebb, feszeng és nem tudja olyan hatékonyan végezni a dolgát. Idővel már a családja is felfigyelt arra, hogy valami nincs rendben.

Végül éppen ők voltak azok, akik cselekvésre késztették Lacit. Még az volt a szerencséjük, hogy Laci is belátta, hogy alkoholfüggőséggel küzd és szüksége van segítségre. A szülei találták meg neki a tökéletes központot a felépülésre, itt: felepulok.hu/kapcsolat
A Felépülők Családi Felépülési Központ a nevéből is láthatóan nem csak az alkoholbetegre koncentrál, hanem hozzátartozóira is, mivel a betegség miatt ők is ugyanúgy szenvednek, csak nem feltétlenül fizikálisan.

Laci egy olyan 28 napos felépülő programon vett részt, mely alatt a szakemberek akár saját példájukon keresztül, valós élethelyzeteket leírva mutatták be az alkoholfüggőség természetét. Hétvégi látogatások alkalmával pedig még a család számára is biztosítottak konzultációt és előadásokat. Mindezt egy természetközeli helyszínen, ahol a betegek a szabadban sétálva kapcsolódhattak ki, tolakodó idegenek jelenléte nélkül, teljes diszkréció mellett. Laci elmondásai alapján a programok pár fős csoportokban zajlottak. A program végső célja pedig az volt, hogy a betegek soha életükben ne nyúljanak többet alkoholhoz. A legtöbb esetben csak a teljes absztinencia mellett lehet elérni azt, hogy a függő ne essen vissza.

Megrökönyödve, de örömmel hallgattam végig Laci történetét az alkoholizmusáról. Jó tudni, hogy neki sikerült kilábalnia a függőségből, és még időben belátta, hogy segítség kell neki. Sokan sajnos nem látják ennyire tisztán a helyzetüket, így évtizedekig szenvedhetnek az alkoholizmustól. És nem csak ők, hanem családjaik is. Jobb esetben nem szakítja szét a családot a függőség, és végig a beteg mögött állnak. Nem nem mindenki ilyen szerencsés. A felepulok.hu/kapcsolat oldalon található elérhetőségeken bárki érdeklődhet, aki Lacihoz hasonlóan alkohol problémákkal küzd.

Nagyon tanulságos volt számomra ez az évfolyam találkozó. Remélem a jövőben is hasonlóan sikeresen fogjuk tudni majd megszervezni a 20 éves érettségi találkozónkat is.