Itt csináltattunk új acélszerkezetet a színpadhoz a jól sikerült buli után

Egy vidéki művelődési házban dolgozom rendezvényszervezőként. A nyár azzal telik, hogy minden hétvégén dolgozunk, egymást érik a szabadéri koncertek rendezvények, van, hogy több színpadon egyszerre. A szezon végén mindig vegyes érzelmeim vannak. Egyrész örülök neki, hogy kicsit lazul az addig nagyon feszített munkatempó, viszont szomorú vagyok, hogy megint elmúlik a nyár.

Amikor a srácok szedték szét a színpadot augusztus 20-a után, lehetett látni, hogy egyes tartószerkezetek kicsit meggyengültek, nem bírták a strapát. Ilyenkor ezeket bizony cserélni kell. Nekünk van egy rég bevált szállítónk, akik mindig pontosan, gyorsan és alacsony árakon dolgoznak, ha ilyen jellegű megbízásokra kerül sor.

Ez a cég egy budapesti, főleg acélfeldolgozással foglalkozó vállalkozás.

Ez a vállalkozás végez Bérmunkát is – ők az Acélpartner Kft. – de fő profiljuk a CNC plazma-, lángvágás, gépi forgácsolás. 1999-ben alakultak, tehát több, mint 20 éve vannak jelen a piacon. Partnereik, megrendelőik főleg a gépipar- a vegyipar és természetesen az építőipar területeiről kerülnek ki hazai és nemzetközi színtérről egyaránt. Tevékenységüket Budapesten a tizedik kerületben, a volt Vegyipari Gépgyár területén végzik. Működésük, ami az acéltermékek előállítását illeti, igen széleskörű, de végeznek egyéb építőipari munkákat, valamint bérmunkát is.

CNC vezérlésű láng és plazmavágással, szemcseszórásos felülettisztítással és hegesztési gyök előkészítéssel foglalkoznak, de megrendelésre gyártanak acélszerkezeteket, illetve végeznek lemezlakatos munkákat is. Továbbá foglalkoznak melegen hengerelt durvalemez értékesítéssel is, melyek kereskedelme saját raktárkészletről, többféle minőségben történik. Ez azért is fontos, mert minél többféle minőségű lemezt értékesítenek, annál többféle területen lehet ezeket felhasználni.

A vágási és feldolgozási technológia nagyban függ az acéllemez minőségétől és vastagságától. lángvágással az enyhén ötvözött, szerkezeti a célokat dolgozzák fel 5 és 350 mm-es vastagságig, 4000x 12000 mm-es táblamérteben. Lángvágás során tiszta propángázzal dolgoznak, ami nagyfokú pontosságot és szép végeredményt nyújt vastagabb lemezek esetén is. Amikor a vágás elkészül, először kézi köszörűvel, majd szemcseszórással tisztítják meg a felületeket.

A vállalkozás három lángvágó géppel is rendelkezik. Ez azért nagyon jó dolog, mert a sürgős és nagy darabszámú megrendeléseket is könnyedén teljesíteni tudják.

Plazmavágással az erősen ötvözött, szénacélokat dolgozzák fel, 1 és 60 mm lemezvastagság között, 3000 és 12.500 mm táblaméretig. A plazmavágó berendezéseiket úgynevezett rotációs fejjel szerelték fel, ami képessé teszi merőleges, vagy ferdevágásra, jelölésre, írásra, valamint belső vágatok kialakítására is a megrendelő igényei szerint. Ezen felül van egy eljárás, amit az országban egyedülállóként csak az Acélpartner Kft képes megcsinálni. Bármilyen előzetesen plazmavágással előállított terméket, utólagosan gyökölni, akár 40 mm mélységig.

A fent felsorolt eljárások kombinálásával egyedi és bonyolult termékeket és alkatrészeket tudnak előállítani.

A gyártandó alkatrészeket, ha a megrendelő úgy kéri, hegesztési gyökkel is ellátják, ehhez lángvágót használnak, A vágási szögtartomány és a gyökmélység a lemezvastagságtól függ.

A lángvágott alkatrészeket a munka befejeztével kézi köszörűvel tisztítják meg, majd szemcseszórásos felülettisztítást alkalmaznak. ezzel az utómunkálattal még esztétikusabbá teszik az elkészült terméket, hiszen megszabadítják a korróziótól és az esetleges vágási minkronnyomoktól.

Továbbá, az Acélpartner Kft vállalja egyéb acélszerkezetek legyártását is forgácsolt, vágott és megmunkált alkatrészekből. A gyártás partnercégüknél történik, akikkel már több, mint 10 éve dolgoznak együtt, így az ott végzett folyamatok felügyelete, a szállítás és a raktározás zökkenőmentesen zajlik.

Ezeken a tevékenységeken kívül végeznek még más egyéb munkákat is, például az építőipar területén. Vállalkozási szerződés alapján végeznek lakatos, kőműves, vagy építőmesteri munkákat is. Meg tudnak valósítani egyedi megrendelői igényeket is, ami a különböző épületszerkezeti elemeket illeti. Ehhez a beruházások teljes acélszükségletét biztosítani tudják. Továbbá vállalnak még földmunkát és vasútipálya építéssel kapcsolatos munkálatokat is.

Ha az ügyfelük saját alapanyaggal rendelkezik, melyet az Acélpartner Kft-vel szeretne feldolgoztatni, erre is van lehetőség bérmunka keretei között. Ehhez a gyártási rajzok elküldésére, darabszámmal és darabárral kapcsolatos egyeztetésekre van szükség, mielőtt a munka elkezdődne. Tehát, ha Bérmunka  akkor – Acélpartner Kft. -, de akkor is ha CNC plazma-, lángvágás, vagy gépi forgácsolás a megoldandó feladat, bárki számára.

A fent felsorolt acélvágási eljárásokon és egyéb munkákon kívül az Acélpartner Kft acéllemez kereskedelemmel is foglalkozik. saját raktárkészletről árusít melegen hengerelt lemezeket, különféle minőségükben. A honlapjukon részletesen fel van sorolva, hogy melyik minőségű lemetz, milyen ipari területen, milyen termék előállítására érdemes alkalmazni.

A weboldal egyébként is kifejezetten informatív. A menüpontok változatosak, de mégis éttekinthetőek, és részletesen bemutatják a különféle vágási és feldolgozási eljárásokat, még acél kisokosuk is van. Sok kép és videó is bemutatja ezt a rendkívül nagy szakrértelmet kívánó ágazatot.

A vállalkozás gépparkja rendkívül jól felszerelt, olyan berendezéseket is beszereztek, melyekkel könnyedén követni tudják a folyamatosan változó ipari trendeket. Szakképzett technológusokkal és szakemberekkel dolgoznak, akiktől bátran kérhetünk tanácsot, ha bizonytalanok vagyunk benne, hogy adott termék előállításához ilyen minőségű anyag vagy milyen alkalmazott technológia szükségeltetik.

Ezt a sok pozitívumot tapasztalatból írhatom, mert mi mindig velük dolgoztatunk, ha ilyen jellegű munkánk akad a művelődési központban. eddig még soha nem kellett csalódnunk.