Az se mindegy, maga a szórakozóhely mennyire gazdaságos

A legjobb barátom évekig dolgozott egy rendezvényszervező cégnél, és most elhatározta, hogy saját szórakozóhelyet fog nyitni. Az ember nem is gondolná első blikkre, hogy mennyire bonyolult egy jó kis kocsmát nyitni, vagy legalábbis azt hinnénk, hogy legnehezebb része talán az arculat és a hely kiválasztása, a berendezés, az ét- és itallap megtervezése. Ám annyi rettenetes mennyiségű papírmunkával jár, hogy az valami hihetetlen.

Én figyelmeztettem Janit, hogy amennyiben helyet akar vásárolni vagy akár bérelni, mindenképp vessen egy pillantást a hely energiatanúsítványára. Nagyon csodálkoztam, hogy valaki a rendezvényszervezői iparban nem tudja, mi az energiatanúsítvány, úgyhogy elmagyaráztam neki… vagyis hát belinkeltem neki az EcoTeam weboldalát, mert anno, mikor nekünk volt szükségünk energiatanúsítványra, mi is innen tájékozódtunk.

Az energiatanúsítvány ugyanis egy nagyon hasznos dolog, mégis, szinte senki nem tudja, mi az, és a legtöbben, akik lakást vagy házat akarnak eladni, az utolsó pillanatban értesülnek róla, hogy egy ilyenre is szükség van ahhoz, hogy alá tudják írni az adásvételi szerződést. Persze szerintem más szempontból is van értelme az energiatanúsítványnak, nemcsak azért, mert a törvény kötelez, hogy rendelkezzen vele az ingatlan. Nálam bármilyen háztartási gép vásárlásakor szempont, hogy az energetikai besorolását megnézem, mert számomra fontos mind környezetvédelmi mind pedig gazdaságossági szempontból, hogy mennyit fogyaszt egy gép (egy hűtőnél vagy egy mosógépnél bizony nagyon sokat számít egy AA++). Értelemszerűen az ingatlan szempontjából ez még fontosabb, nem akarna-e mindenki egy gazdaságos, olcsó, környezetbarát ingatlant? Mert az energiatanúsítvány gyakorlatilag azt mutatja meg nekünk, hogy mennyibe kerül az épület puszta fenntartása, mennyi energiát használ el. Nos, szerintem jó erről jó előre tudni.

Jani meg is köszönte igazából a javaslatomat, és azt mondta, mindenképp kérni fogja a tulajdonosoktól az energiatanúsítványt, és mindenképp ajánlani fogja nekik, hogy az e-tanusitas.eu weboldalon nézzenek utána, ha esetleg nem tudják, mi az vagy nincs még energiatanúsítvány. Nálunk bármikor bárkinek van szüksége ilyesmire, mindig hozzájuk fordulunk. Kedvesek, szupergyorsak (mármint tényleg, ha kell, akár 24 órán belül kész az energiatanúsítvány), annyira nem is drága a szolgáltatás, abszolút megéri velük dolgozni. És szerintem nem is érdemes megvárni az utolsó pillanatot (bár jó érzékkel állítják elő akár 24 órán belül, a legtöbb ember még mindig az utolsó pillanatban csináltat energiatanúsítványt), sőt, bármikor jó tükröt mutat egy energiatanúsítvány az ingatlanunk állapotáról, segítség az értékbecslés során is.